Medianyheter

Unga intensivvårdas för corona – Tegnell: ”hoppas det fortsätter så”

Vi får ofta höra att äldre människor intensivvårdas för cornaviruset, men även unga människor behöver vård för Covid-19.

I Sverige har yngre personer som är mellan 26 och 49 år fått intensivvård. Siffran skiljer sig ifrån Italien, till exempel, då det där handlat om en mycket mindre målgrupp, skriver Aftonbladet.

Man har tidigare sagt att personer över 70 år är den stora riskgruppen för coronaviruset, men statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det är för tidigt att dra några slutsatser.

– I Italien är 85 procent av de döda över 85 år gamla. Ingenting talar för att sjukdomen skulle se annorlunda ut här, det vore väldigt egendomligt. Men eftersom yngre har stor chans att klara sig kan man förstås hoppas att det fortsätter såhär, så att vi håller smittan borta från de äldre som faktiskt kan dö, säger han till Aftonbladet.

Han säger också:

– I så fall skulle vi ha lyckats med det som många andra länder misslyckats med, nämligen att hålla smittan borta från de äldre och det vore fantastiskt.

Dom yngre i Sverige som fått intensivvård har haft bakomliggande sjukdomar.

– Det är inte vilka unga som helst. De fall jag känner till bedöms också ha stor chans att klara sig. Även om man är i medelåldern och har en svår lungsjukdom löper man betydligt mindre risk att bli svårt sjuk av corona än en frisk äldre person, säger han avslutningsvis.

Albin Ferm