Medianyheter

Forskare om vaccinoron: Att inte vaccinera sig är inget alternativ

Det många pratar om just nu är vaccination mot Covid-19. I Storbritannien ska man redan denna vecka börja vaccinera, och snart kommer fler länder att göra samma sak.

Dock är en del människor oroliga, eftersom en del minns biverkningarna från vaccinet vi tog mot svininfluensan. En del fick narkolepsi, och detta har gjort att många nu undrar vilka biverkningar som kan uppstå.

Farshid Jalalvand, mikrobiolog vid Lunds universitet, säger att vi inte behöver oroa då ett vaccin mot covid-19 inte innebär liknande konsekvenser som svininfluensavaccinet. Han förklarar:

– I det vaccinet ingick en del av influensaviruset som hos en liten, liten grupp människor liknade kroppsegen vävnad. Kroppens immunförsvar gick då till attack mot sig själv och orsakade narkolepsi. I covidvaccinen använder man en helt annan virusdel som helt skiljer sig från influensaviruset.

Att vi inte vaccinerar oss är inte ett alternativ, säger han:

– Då stoppar vi inte pandemin och då får vi leva med restriktionerna i flera år, utan studentfiranden, bröllop och konserter.

Det är ett samhällsansvar, menar han.

– Jag kan inte se skillnaden mellan individ och samhälle i den här pandemin, vi alla drabbas. Jag tycker att man har ett ansvar mot sig själv och sin familj att försöka bli av med den. Allas liv är på paus nu.

Vad tycker du om detta?

Albin Ferm