Medianyheter

Svenska larmet – IVA är fullbelagt: ”Vi behöver er hjälp”

Situationen i Sverige är allvarlig, och vi får dagligen höra om nya smittade och döda. Det är så otroligt viktigt att vi alla hjälps åt att minska spridningen.

Stockholms sjukvård larmar nu om att IVA är fullbelagt, och vädjar om att få hjälp då det inte längre går.

Man meddelade att alla 160 intensivvårdsplatserna i princip nu är fulla. Utöver de 83 patienterna intensivvårds för covid-19, finns det alltså ett 70-tal med andra tillstånd. 

 – Med så hög beläggning finns det en risk att tröskeln för att få intensivvård blir hög, så att den som annars skulle ha fått plats inte får det, säger Björn Persson, verksamhetschef för perioperativ medicin och intensivvård på Karolinska, till DN, som rapporterade att 99% av IVA var fullbelagt.

Man fortsätter:

– Det vi trodde var en platå och början till nedgång har förbytts till dess raka motsats. Det var precis den här utvecklingen vi inte ville se, sade regionens sjukvårdsdirektör Björn Eriksson på en presskonferens under onsdagen.

 – Vi har trängts för mycket och haft för många kontakter utanför det hushåll där man bor, säger Björn Eriksson och tillägger:

 – Nu får det vara nog. Det kan inte vara värt det här för att ha after work, trängas för julklappsshopping, ses för adventsfika.

Vad är dina tankar om det här?

Albin Ferm