Medianyheter

Talmannen har bestämt sig: Ger Ulf Kristersson chansen att bilda en ny regering

Det var under förra veckan som misstroendeförklaringen mot Stefan Löfven tillkännagavs och vår statsminister fick en vecka på sig att bestämma sig för att antingen avgå eller utlysa ett extraval i Sverige.

Hela Sverige satt på nålar innan vi tillslut under Måndagen fick reda på att Stefan Löfven tillslut bestämt sig för att avgå som statsminister.


Med ett år kvar till val, och en pågående pandemi, är ett extraval inte bäst för Sverige. Jag har begärt att bli entledigad som statsminister, säger Stefan Löfven på pressträffen.

Efter detta beslut så är det nu talmannens uppgift att hitta en ny regering som kan föra Sverige framåt. En uppgift som han nu fört vidare till Moderaternas ledare Ulf Kristersson.


Han kommer att få tre dagar på sig att sondera för en ny regering, de vill säga att han ska rapportera tillbaka till mig på fredag. Han kan du antingen slutrapportera eller begära en förlängning, säger talmannen Andreas Norlén till Expressen.

Men detta kan låta mycket lättare än vad det är, då det i slutändan kan hänga på en enda röst.

”Nu har talmannen meddelat sitt beslut, att han ger mig uppdraget att undersöka stödet för en sådan regering. Det betyder att jag de kommande dagarna helt kommer att fokusera på det viktiga samtal som nu ska föras med andra partier i Sverige som också vill ha maktskifte, partier som sätter politiska sakfrågorna framför det politiska spelet”, skriver Ulf Kristersson i ett inlägg på Facebook.

Nu väntar Sverige återigen med spänning efter att se om Ulf Kristersson klarar av uppdraget och vilken regering som kommer att få styra Sverige.